donderdag 24 november 2016

Ik ga liever naakt..


Actrice Alicia Silverstone (bekend van de jaren 90-film Clueless) staat voor dierenrechtenorganisatie PETA naakt op een advertentie. "Ik ga liever naakt, dan NIET gekleed gaan in wol’, staat erbij. Volgens PETA is de vergaring van wol juist zeer diervriendelijk. Is dat ook echt zo?

Bianca Bolswachter (32) : ‘Ja, ga maar na! Heb jij wel eens een schaap vol in zijn vacht bij 36 graden gezien? Daar heb je je antwoord. Zo’n beest verbrandt levend in de zon. En dat is zonde want dan is hij voor de barbecue sowieso ongeschikt. Scheren dus dat beest!’

Lammechien van der Borstkraal: (44) PETA Fan van het eerste uur: ‘de vergaring van wol is zeker diervriendelijk. Tijdens het vergaren van wol wordt het betreffende dier uiterst vriendelijk toegesproken.
Er wordt dan op gelet dat de vergaarder met twee woorden spreekt, tegen het dier. Ook de woorden u en uw, worden tijdens het vergaren niet geschuwd.

Jaap Bond: (54) : ‘Ik ben vaak in Australië geweest. Het afknippen van de wol bij schapen gaat  een stuk zachtzinniger dan je zou verwachten. De meeste wol komt uit Australië, waar sowieso zachtaardig met de dieren wordt omgegaan. In de video , die Jaap ons toont is duidelijk te zien dat de dieren vaak heel zachtjes en teder op de grond worden gegooid waarna er, heel voorzichtig, met voeten in de nek wordt getrapt.
Schapenfluisteraar Henk Wolzak uit Termunterzijl (29)  “Zelf ben ik ook in Australië geweest tijdens het vergaren van wol. De schapen maakten mij met hun geblaat duidelijk dat ze de behandeling juist geestig vonden. Het brak de dag, zei een schaap die in de kudde door andere schapen werd aangeblaat als Bertus Bè.

Robbie van der Weet ( 65)  is wolproducent en legt uit dat er hier in Nederland veel minder strenge regels zijn. "Hier is 'mulesing' bijvoorbeeld juist nog steeds toegestaan. Bij mulesing wordt de huid rond de staart van een schaap afgeknipt, zonder dat het schaap verdoofd wordt. Daar staat tegenover dat het schaap wél verdoofd wordt vlak voor het de barbecue op gaat. Dit wordt gedaan zodat het vlees niet vol komt te zitten met stresshormonen., aldus van der Weet .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Noodbevel Dokkum om demonstraties Kortjakje

Noodbevel Dokkum om demonstraties Kortjakje In Dokkum is zaterdag een noodbevel van kracht. Die maatregel is genomen omdat de politie in...